Welkom Geocaching

Links

Wat is Geocaching

geocachingGeocaching is een avontuurlijk oriëntatiespel gebaseerd op het Internet en het GPS satellietnavigatiesysteem. Geocachers maken elkaar attent op bijzondere plekken in hun omgeving en publiceren de coördinaten (lengte- en breedte-graden) van deze locaties op speciale websites.

Lees meer...
 
De Geschiedenis van Geocaching

Letterboxing, stashhunting, geocaching … drie vlaggen die in wezen dezelfde lading dekken. Geocaching is de moderne variant van het aloude oriëntatiespel letterboxing.

Letterboxing begon in Engeland, in Dartmoor om precies te zijn, toen natuurgids James Perrott in 1854 een forse jampot plaatste bij Cranmere Pool, een voormalig meer. Tijdens rondleidingen gaf James aanwijzingen om de schat te vinden en maakte hij duidelijk wat de bedoeling was. Vinders van ‘Perrott's Pot’ konden er aan zichzelf geadresseerde briefkaarten in achterlaten, die door volgende vinders weer werden meegenomen en gepost. Zo konden schatzoekers aantonen dat zij de pot hadden gevonden en werden zij ook op de hoogte gehouden van vondsten van anderen.

Lees meer...
 
Soorten Geocaches

Caches kunnen in de volgende soorten worden onderverdeeld. De belangrijkste soorten zijn:

  • Traditional CacheTraditionele caches De meest eenvoudige soort waarbij de eindlocatie al staat vermeld op internet. De cacher voert de coördinaten in en kan op weg gaan.
  • Multi-cacheMulticaches Bij deze caches is alleen de start-locatie gegeven, waar door zoeken of het oplossen van een opdracht de coördinaten van de cache (of een volgend tussenpunt) gevonden kunnen worden.
  • Unknown CacheMystery cache Bij deze caches is niet de locatie van de cache aangegeven, maar enkel een referentiepunt in de buurt. Door vooraf allerlei puzzels of opdrachten op te lossen kan de echte locatie gevonden worden.
  • Event cache Evenement (event) caches zijn samenkomsten voor geocachers door geocachers om te discussiëren over geocachen. Na het evenement zal de event cache worden gearchiveerd. Vaak worden speciaal voor het event nieuwe caches gemaakt die wel blijven liggen.
  • EarthcacheEarth Cache Een virtuele cache met een educatief doel. De cacher komt op een geologisch leerzame plaats en moet daar (in plaats van het invullen van een logboek) zijn aanwezigheid aantonen door aan twee opdrachten te voldoen. Op de eerste plaats moet bij zijn log een foto geplaatst worden waarop zowel de cacher als de locatie te zien zijn. Op de tweede plaats moet er een vraag beantwoord worden waarvoor de informatie alleen ter plaatse beschikbaar is.
Lees meer...
 
Computer!Totaal

Het maandblad Computer!totaal heeft in augustus 2007 een uitgebreid artikel gepubliceerd over Geocaching.

Lees meer...